Учените, проучващи данни от китайския марсоход Zhurong, за първи път откриха

...
Учените, проучващи данни от китайския марсоход Zhurong, за първи път откриха
Коментари Харесай

Нови открития разкриват повече информация за планетата Марс

Учените, проучващи данни от китайския марсоход Zhurong, за първи път откриха напукани пластове върху дребни марсиански дюни, което допуска, че Червената планета е била богат на сол воден свят още преди 400 000 години.

Откакто кацна в северното полукълбо на Марс през май 2021 година, марсоходът се приближи до четири близки дюни с форма на полумесец в региона на Utopia Planitia, с цел да изследва състава на повърхността им. И четирите дребни, формирани от вятъра геоложки характерности са покрити с тънки, навсякъде начупени кори и хребети, които са се образували с помощта на разтопяването на дребни джобове " модерна вода " някъде преди 1,4 млн. до 400 000 години.

" Това означава относително по-ново време в марсианската история ", споделя за Space.com Сяогуан Цин, академик от Китайската академия на науките в Пекин и създател на новото проучване, представен от hicomm.

Учените от дълго време считат, че на ранния Марс е имало обилие от течна вода преди към три милиарда години. Но трагичните климатични промени са замразили огромна част от нея под формата на лед, който в този момент е заключен в полюсите, и са оставили по-голямата част от планетата изсушена.

Дюните, които Zhurong изследва, са наоколо до мястото на кацане в северното полукълбо на планетата - надалеч от северния полюс - и са с дължина 15 до 30 метра и височина към 1 метър. Последните заключения от разбора на изображенията и данните, изпратени от Zhurong и неговия сателит в орбита Tianwen 1, демонстрират, че преди няколко милиона години обилни количества вода от ледените полярни региони на планетата са се придвижили към по-ниските географски ширини и са се открили върху дюните на Utopia Planitia.

Когато Zhurong се приближи до тези дюни, които са много дребни спрямо солидните двуетажни дюни, изследвани от марсохода Curiosity на NASA на други места на Марс, инструментът MarSCoDe (лазерно-индуциран спектрометър на разпадане) на борда на марсохода раздроби пясъчните зърна на частици с милиметрови размери. Химическият им състав разкри хидратирани минерали като сулфати, силициев диоксид, стоманен оксид и хлориди. Според изследователския екип тези минерали са се образували в присъствието на вода на ниски географски ширини в края на амазонската ера на Марс, за който учените до момента са считали, че е изцяло изсъхнал.

 

Изследователите настояват, че водните пари са се придвижвали от марсианските полюси към по-ниските географски ширини като мястото на Zhurong преди няколко милиона години, когато полярните ледени шапки на планетата са отделяли огромни количества водни пари, с помощта на другия надолнище, при който полюсите на Марс са били ориентирани по-пряко към Слънцето. Според последното изследване студените температури на колебаещата се планета са кондензирали вдигащите се пари и са ги изхвърлили като сняг надалеч от полюсите.

Наклонът на Марс се трансформира в границите на 124 000-годишен цикъл, така че " това предлага механизъм за попълване на изпаренията в атмосферата, с цел да се образува заледяване или сняг на ниските географски ширини, където е кацнал марсоходът Zhurong, сподели Цин пред Space.com. Но " нито един инструмент на марсохода Zhurong не е разкрил воден лед ".

Вместо това, по същия метод, по който осоляването на пътищата на Земята разтопява ледените сектори по време на стихии, солите в марсианските пясъчни дюни затоплят падналия сняг и го размразяват задоволително, с цел да се образува солена вода. Процесът образува и минерали като силициев диоксид и стоманени оксиди, които марсоходът видя в този момент.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР